Friss topikok

  • NEXUS-303: Kurva jó szó ez az 'Összesküés elmélet' Leginkább arra jó ha mar az arcodba mászik az igazság és ... (2009.09.13. 17:30) 102 perc, ami megrengette a világot

HTML

adáshiba

Akár tetszik, akár nem, vannak kötelező filmek. Nem, itt nem lesz semmiféle felsorolás. Az általános filmműveltség megszerzése nem egészen úgy működik, mint egy enciklopédia olvasgatása, amit ha befejezel, mocskosul okosnak érzed majd magad. Kicsit olyan ez, mint a szerelem - nem lehet megmagyarázni, de az biztos, hogy ideje van. A példa kedvéért: nem biztos, hogy hatvan évesen meghatározó élménye lesz bárkinek a Kis hableány, ha akkor látja először - valójában még ötven évesen sem. A következőkben kedves szerkesztőtársaimmal - akikből remélhetőleg idővel egyre több lesz - azokról a filmekről fogunk írni, amik valamiért, valamikor hatottak ránk és most eszünkbe jutott.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

102 perc, ami megrengette a világot

2009.09.13. 13:31 T.SZ.

102 Minutes That Changed America

amerikai dokumentumfilm, 102 perc, 2008

Pénteken két barátom utazott Amerikába. Egyikük Chicago-ba, másikuk New York-ba repült. Utóbbival még viccelődtünk is mikor elmesélte, hogy az amúgy csak hétfőtől kezdődő üzleti utat muszáj volt meghosszabbítania egy mászkálós hétvégével a City-ben. Nem tudott ellenállni a hihetetlenül olcsó repjegy kísértésének. Elsőre nem esett le, miért olyan egyértelmű számára, hogy én értem az akciós repülőjegy okát. Végül kibökte: „Szeptember 11. Tudod?” Jót nevettünk. Még poénkodtunk is: „Csak ő és a robotpilóta utazik majd a járaton!” Nem sokkal később eszembe jutott az a délután, mikor egy kávézóban ültem két barátommal és egyszer csak érkezett egy telefon… hírekkel Amerikáról. Azt hittük vicc, de valahogy negyed óránál tovább nem bírtunk egy helyben ülni. Egyedül hazafelé a buszon megmagyarázhatatlan félelem költözött belém.

Pénteken eszünkbe sem jutott, hogy aggódnunk, vagy szorítanunk kéne értük. Mindannyian igyekeztünk pontot tenni a heti robot végére… nekem megint csak pontosvesszőt sikerült; folyt. köv. Az országok közt röpködő HR menedzserünk életében először megpróbált  közelebb kerülni hozzánk egy bugyuta gesztus segítségével. Délelőtt rögbi labdával a kezében megjelent az open-offic-ban és játszani akart: „Come on! It’s Friday!” Nem jött be. Maradunk számok a kicsi Excel-jében… A lányokkal este megtartottuk a szokásos hétvégi szeánszunkat a Corvin tér egyik sörözőjében. Három virgin Shirley Temple és egy Mohito után már én is kellőképp hidratálódtam és lefáradtam az órákig tartó trécselésben.

Lefekvés előtt még egy utolsót szörfölgettem a csatornák között. Leragadtam a lángoló ikertornyok látványánál. Sokan, sokféleképpen emlékeztek már meg a tragédiáról. Láttam bűn rossz játékfilmeket a hős repülőgéptúszokról, gyászoló vagy épp a sokkot feldolgozni képtelen emberekről, terrorizmusról, dokumentumfilmeket melyek elsősorban a miért-re keresnek választ… nem kevés politikai felhanggal, találgatással, vádaskodással, összeesküvés-elmélettel 'Összesküés elmélet'-tel. De ilyet még nem láttam.

102 perc eredeti, amatőr és profi felvétel kegyetlenül pontos időrendben összeválogatva és vágva mindenféle kommentár nélkül. (Kis zenét azért sikerült belecsempészni, ami -szerintem - elmaradhatott volna). Az események úgy bontakoznak ki előttünk, ahogy az ott rekedt járókelők előtt. És a pánik is olyan észrevétlenül és könyörtelenül kúszik be a szobánkba, akár a Connie-Island-en megfagyott rendőr szemébe a könny, vagy a portól elnehezült galamb szárnyaiba a remegés. Ok nélkül. A Real-time ereje! (azt hiszem ezt a mondatot unásig fogom koptatni).

Lehet máshogy is beszélni arról, mi történt akkor, ott… 2001. szeptember 11-én New York-ban. Vajon érdemes-e? Minden más csak fikció. Mint ahogy erről a dokumentumfilmről sem érdemes másként beszélni, pontozni, kritizálni. Vagy ha már bírálni akarjuk, adjunk egy hatalmas 10-est a rendezőnek és vágónak, amiért képes volt mindvégig észrevétlen maradni. Ezért a filmért soha nem ültem volna be egy moziba, vagy nézetném meg a haverokkal ropit ropogtatva. De most azt hiszem, ezt mindenkinek látnia kell. Otthon, egyedül. 

1 komment

Címkék: dokumentum terror world america new york trade 11 szeptember center minutes perc september 102

A bejegyzés trackback címe:

https://adashiba.blog.hu/api/trackback/id/tr431378932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NEXUS-303 · http://azigazsagoldala.blog.hu 2009.09.13. 17:30:45

Kurva jó szó ez az 'Összesküés elmélet'
Leginkább arra jó ha mar az arcodba mászik az igazság és látni akarod a mozit amit eltakar, tudj ráragasztani egy cimkét...

És utána vidáman szögdelgessen el az ember hogy nem történ t semmi---
süti beállítások módosítása